Nederlandse alternatieven WeTransfer zien gebruikers toenemen na AI-ophef

Jul 17, 2025

Bron: BNR
Auteurs: Isa Radder en Aäron Loupatty

Na de ophef rond WeTransfer zien Nederlandse alternatieven voor de gegevensverstuurder een toename in het aantal gebruikers. Dat blijkt uit gesprekken die BNR voerde met Secudoc en Filecap. ‘Mensen willen een Europees en het liefst een Nederlands alternatief’, zegt ceo Florian Brouwers van Filecap.

Deze week werd duidelijk dat WeTransfer plotseling zijn algemene voorwaarden op een aantal kritische punten had aangepast. Daarbij kende het bedrijf zich het recht toe om bestanden die gebruikers over en weer versturen te gebruiken voor andere doeleinden, zoals het ontwikkelen van AI-diensten. Na de ophef paste WeTransfer vlug zijn beleid weer aan.

Daarmee lijkt WeTransfer de schade niet te herstellen die het heeft veroorzaakt. Nederlandse alternatieven Secudoc en Filecap geven bij BNR aan dat zij een toestroom van potentiële klanten en gebruikers zien bij hun diensten. 'Er zijn tientallen bedrijven die ons benaderen en dan heb ik het vooral over architectenbureaus, marketingbedrijven en content creators', vertelt Brouwers van Filecap.

Ook het Nederlandse Secudoc ziet meer aanwas. 'We krijgen zeker meer aanmeldingen, dus dat is positief', zegt technisch directeur Wim Wisselink. 'Er hebben tientallen bedrijven gebeld die geïnteresseerd zijn – vooral advocatenbureaus, die niet wisten dat WeTransfer niet AVG-proof is.'

Particulieren

In het geval van Filecap biedt het bedrijf zijn diensten eigenlijk alleen aan ondernemers aan. Wel komt daar mogelijk op korte termijn verandering in 'We zijn bezig met een variant die voor particulieren beschikbaar wordt gesteld. Maar in de basis blijft ons bedrijf vooral een zakelijke oplossing.' Secudoc is wel beschikbaar voor particulieren, zegt Wisselink. Hij verzekert gebruikers ervan dat gegevens bij zijn bedrijf veilig verstuurd kunnen worden. 'Onze gratis variant voor particulieren werkt net zo simpel als WeTransfer, maar dan met data die versleuteld is en zelfs voor ons niet inzichtelijk is.'

Bekijk het artikel hier.